A day in the park
Door: Jolande
Blijf op de hoogte en volg Germen en Jolande
19 Mei 2016 | Italië, Rome
Het park heeft betere tijden gekend. Er zijn veel beelden onthoofd, anderen hebben hun aangezicht geschonden door het ontbreken van neuzen. De heggen moeten nodig geknipt, en het onkruid gewied. Maar dat mag waarschijnlijk niet meer van Brussel, omdat het teveel geld kost. We willen het museum in de Villa Borgia in, beroemd om zijn beelden, waarschijnlijk ongeschonden. Maar daar hadden we voor moeten reserveren, en dus mogen we er niet in. Dat is nieuw voor ons, een museum waar ze niet blij zijn met de volgende klant. We slenteren dus verder door het park, er speelt een muzikant, er lopen mensen met kinderwagens, met hondjes, er wordt gefietst, er wordt aan de conditie gewerkt op allerlei verschillende manieren, en er zijn geweldig grappige fietskarretjes waar ik ook wel in wil. Maar Germen heeft de dierentuin ontdekt. We gaan aapjes kijken (nee, we gaan vogels kijken). Het is een lief dierentuintje, met vogels, met een leeuw en een tijger en flamingo’s en uilen en een paar dieren uit Australië en ruiende kamelen die er nogal voddig uitzien. Het hoogtepunt is ongetwijfeld een groepje wolven, synoniem met het ontstaan van Rome. In de hele dierentuin is geen koffie te krijgen, laat staan lunch. Maar direct buiten de poort is een café dat aan de verwachtingen voldoet. De dame bij de ingang van de dierentuin verzekert ons dat we na de lunch gewoon weer naar binnen mogen. Maar we hebben het wel gezien en willen iets anders. De geweldig leuke fietskarretjes blijken te klein. Germen stoot zijn knieën aan het stuur. De zon schijnt, het is een mooie dag, we wandelen gewoon, zitten op een bankje, luisteren naar de vogels zien vlinders fladderen. Zullen we naar de Villa de Medici? Dat heeft een mooie tuin volgens de boekjes, en in de villa werken kunstenaars die een beurs hebben gewonnen. Klinkt wel interessant. En dan door naar de Spaanse trappen. Of was het andersom, eerst naar de Spaanse trappen, en daarna naar de Villa? Omdat de plattegronden niet heel erg duidelijk zijn werd het dus dat laatste. De Spaanse trappen hadden eigenlijk Franse trappen moeten zijn, omdat ze omhoog gaan naar een kerk die speciaal voor de Fransen is gebouwd. Maar de Spaanse ambassade was er vlak bij, en iedereen noemde ze de Spaanse trappen. Dat hebben ze toen maar zo gelaten. De trappen staan in de steigers. We vinden een terrasje met uitzicht op steigers en stukjes trap en zitten heerlijk in de zon. Onze voeten vinden het wel best zo. We drinken een drankje, maken op verzoek een foto van twee Amerikaanse jonge dames en vinden het nog steeds wel best zo. Er vallen een paar dikke druppels regen, maar het zet niet door. We willen nog wel een drankje. De ober begrijpt ons niet goed. In plaats van twee bescheiden glaasjes krijgen we gewoon weer twee grote. Het duurt dus wat langer. De Villa de Medici gaat niet meer lukken. Eigenlijk hebben we ook wel genoeg gelopen. Als goed alternatief nemen we een taxi naar Travestere. Oud Rome, een volksbuurt à la de Jordaan, met heel veel kroegjes, kleine winkeltjes, smalle straatjes. Hier zitten oude dametjes nog gewoon op de stoep op een klapstoeltje met elkaar te beppen. Overal zijn plantenbakken, soms erg creatief van wegwerpmateriaal. Klimmers groeten tot een boog over de straat. Het is er gezellig, er is muziek, niemand heeft haast. We blijven hier eten, het kan nog buiten, onder een parasol. Intussen is het gaan regenen. Er zijn opeens parapluverkopers op straat.