Heenreis dag 2
Door: Germen en Jolande
Blijf op de hoogte en volg Germen en Jolande
25 Mei 2025 | Zweden, Vittsjö
24 mei 2025: Naar Skåne
Zweden is groot. Erg groot. En we hebben maar twee weken. Dus blijven we in het zuiden. Ons eerste adres is in Vittsjö, aan een relatief klein meer. Leek op het internet wel een leuk huisje, met uitzicht op dat meer.
Van Kopenhagen blijkt het nog anderhalf uur rijden. We hadden het gisteren dus best wat kalmer aan kunnen doen. Voordeel: de vakantie begint nu direct. Eerst over de Øresundbron, de brug over de Sont. Kost ook evenveel als een paar keer naar Texel, maar Scandinavië is dan ook groter dan een Waddeneiland. Dan nog een stukje autoweg door Malmö en daarna binnenwegen. Het is onmiddellijk rustig. Bossen, af en toe een glimp van een meer. Koffie bij een benzinestation, want we hebben niets bij ons om dat zelf te maken. En water voor de ruitensproeier, anders houdt de auto niet op met zeuren. Uiteindelijk komen we (na wat omrijden) rond het middaguur aan. Veel te vroeg, we kunnen pas om 3 uur in ons huisje. En dus gaan we de omgeving verkennen. Een mooi picknickplekje bij een antieke watermolen. Er zou wat verderop een burcht moeten zijn. We wandelen er heen. Het blijkt een bult in het landschap, waar ooit misschien in de oudheid een burcht heeft gestaan. Maar dan was het wel een van hout, want er is geen steen van terug te vinden. Doet er niet toe, het was een mooie wandeling.
Ons huisje is het kleinste onderkomen dat we ooit gehuurd hebben. Het ligt prachtig aan het water. Verder heeft het 1 kamer waar een rond bed staat, een houten tafel met 2 stoelen en een minuscuul keukentje. Bij de ingang is nog een kleine kamer waar 2 comfortabele stoelen staan, maar geheel zonder uitzicht. Daar wil je niet zitten. Die stoelen zijn nauwelijks verplaatsbaar, want ze passen niet door de deur. We brengen dus de tuinstoelen naar binnen. Dat werkt prima.
Koken is een beetje een uitdaging. Daar ben je voor op vakantie. Maar de pasta met saus lukt uiteindelijk en smaakt prima, al blijkt er geen kaasrasp te zijn en er met een beetje geduld en een goed mes iets moet worden gefabriekt dat op geraspte kaas lijkt. Morgen maar eens stamppot maken, want er zijn maar 2 ouderwetse elektrische pitjes. Geduld… Daar ben je voor op vakantie. En het uitzicht is écht erg mooi, met alsmaar wisselend licht en windlagen over het water.